Feltbestemmelse af Stribet Ryle og Spidshalet Ryle
af Klaus Malling Olsen
 
Forvekslingsmuligheder
Artstypiske karakterer til trods forveksles hjemlige vadere undertiden med de to sjældne arter. Det er oftest unge hunner af Brushane, der volder problemer, men også hanner samt Almindelig Ryle og Tinksmed viser træk hen ad de to sjældne ryler. En kort gennemgang af disse arters vigtigste karakterer er derfor på sin plads.
Forveksling med Brushane
Foto 7
Juvenil, august
Fotograf: Birger Lønning
Brushanen en meget variabel art. Godt nok er hannen tydeligt større end de her omtalte ryler, men hunner kan være af samme størrelse. Her er proportionerne vigtige: Brushanen virker uproportioneret (vadernes gnu) med et lille hoved på en lang og tynd hals, en alt for stor krop og tykke lange ben. I flugten er Brushanen skrutrygget, og hånden er næsten lige så bred som armen. Benene stikker tydeligt ud bag halen og har tendens til at hænge. Undertiden trækkes benene dog ind under kroppen, ligesom klirer (især Sortklire) har for vane. Hos Stribet og Spidshalet Ryle stikker højst fødderne lidt ud bag halen og danner et spidst bagparti.
Andre karakterer for adulte Brushøns er: i vinterdragten er ansigtet gråbrunt uden tydelig lys øjenbrynsstribe, og der er ofte et hvidt parti omkring næbbet. Brystet er groft mørkplettet på grålig baggrund. Sensommer og efterår ses gerne en blanding af gamle og nye fjer på oversiden. Tertiærerne når helt ud til halespidsen og dækker over håndsvingfjerene. Sammen med ryggens fjer blæser de ofte op, når vinden kommer ind bagfra, så det ser ud som om fuglen havde rygsæk på! Tertiærerne er mørke med uregelmæssige pletter langs randen. Hos både Stribet og Spidshalet Ryle har tertiærerne regelmæssige lyse rande, og de ender et stykke bag halen, så spidserne på de tre yderste håndsvingfjer er synlige. Adulte Brushøns har orange til gulorange ben.
Juvenile Brushøns har utegnet lysebrunt bryst, der gradvist bliver lysere mod bugen. Nogle har lysere bug, og kan overfladisk ligne juvenile Spidshalede Ryler. De bestemmes bedst på, at hovedet er kontrastløst med svagt mørkere isse og stirrende sort øje. Oversiden er jævnt lysskællet uden lys V-tegning. Tertiærerne er tegnet som hos Stribet og Spidshalet Ryle, så længden er afgørende. Benene er grøngule til grågule. Brushøns er normalt tavse.
 
 
Indledning Stribet Ryle Spidshalet Ryle Forveklingsmuligheder Litteratur
Brushane Alm. Ryle Andre
 
Tegn. 1 Tegn. 2 Tegn. 3 Tegn. 4 Tegn. 5 Tegn. 6 Foto 7 Foto 8 Foto 9 Foto 10