Feltbestemmelse af Hvidbrynet Løvsanger, Fuglekongesanger, Brun Løvsanger og Schwarz' Løvsanger
af Klaus Malling Olsen
 

Hvidbrynet løvsanger  Phylloscopus inornatus

 
Hvidbrynet Løvsanger er den hyppigste af de omtalte sibiriske sangere i Vesteuropa. Den er nu en regelmæssig efterårsgæst i Danmark, og alene i efteråret 1986 observeredes mere end 40 eksemplarer.
Hvidbrynet Løvsanger ligner en lille, korthalet og kontrastrigt tegnet Gransanger. Oversiden er - særligt hos ungfugle - frisk olivengrøn, men er ofte mattere senere på efteråret. Undersiden er hvidlig til hvidgrå, ofte lidt mørkere (og med svagt gullige striber) over brystet. Hovedet er markant tegnet, med en meget lang, hvidlig til gulhvid øjenbrynsstribe, der i hele sin længde afgrænses nedadtil af en sort øjenstribe. Issen er olivengrøn, ofte med en lidt mørkere stribe lige over øjet, hvilket yderligere kan fremhæve øjenbrynsstriben. Issens centrale del kan være lidt lysere, men er aldrig markant afsat som hos Fuglekongesangeren. En lysere grøn plet ses tit bagest i issen, på højde med øjenbrynsstribernes afslutning. Overgumpen er ofte lidt lysere olivengrøn end ryggen, men er aldrig tydeligt kontrasterende som hos Fuglekongesangeren.
Fig. 10

Fig. 6

Hvidbrynet Løvsanger (inornatus)
Tegn.: Carl Christian Tofte
Den mørke vinge har to tydelige hvide vingebånd, der kan være lidt gul- eller lysegrønt tonede. Særligt er det bageste langt og påfaldende - men også det forreste er i reglen så tydeligt, at man omgående bliver opmærksom på det. De mørke tertiærer har brede lyse rande. På den samlede vinge ses tit et løvgrønt felt over svingfjerene, og håndsvingfjerene har tydeligt hvide spidser.
Næbbet er kortere end Gransangerens, og er mørkt med lys basis på undernæbbet. Benene er lysebrune.
I forhold til Gransangeren bevæger Hvidbrynet Løvsanger sig hurtigt omkring og kan være svær at holde i kikkerten. Den lader tit sit karakteristiske kald høre: et todelt »su-iit«, opadgående og med betoning på sidste del. Det påhæftes tit et ekstra led fortil, og kan have sortmejsetone. Også andre kald kan minde om Sortmejse Parus ater: »dzeeb«, »dsiib«. Denne beskrivelse passer på nominatformen. (Hør Hvidbrynet Løvsangers sang)
 
 
Indledning Gransanger Gransanger, tristis Hvidbrynet Løvsanger Hvidbrynet Løvsanger, humei
Fuglekonge Fuglekongesanger Brun Løvsanger Schwarz' Løvsanger Litteratur
 
Fig. 1 Fig. 2 Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5 Fig. 6
Fig. 7 Fig. 8 Fig. 9 Fig. 10