Feltbestemmelse af Hvidbrynet Løvsanger, Fuglekongesanger, Brun Løvsanger og Schwarz' Løvsanger
af Klaus Malling Olsen
 

Gransanger Phylloscopus collybita tristis

 
Den grå, sibiriske race tristis mangler grønt i dragten (bortset fra lysegult i armhule/undervinge), men har - som andre racer - olivengrønne kanter på svingfjerene. Brungrå individer kan ligne Brun Løvsanger, men er lysere og har helt sort næb og sorte ben. Selvom øjenbrynsstriben tit er lysere og kraftigere end hos vore hjemlige former, er den dog sjældent så kraftig som hos Brun Løvsanger.
Fig. 1
Gransanger, tristis-type
Tegn.: Carl Christian Tofte
Tristis-racen har et kyllingeagtigt »piip«-kald. Dette kan dog også høres fra mere vestlige former (fra overlapningsområdet?), ligesom meget grå fugle kan kalde som »almindelige« Gransangere. Tristis danner en flydende overgang til vestlige former, og det er kun muligt med sikkerhed at bestemme dem i hånden (Svensson 1984b).
Gransangeren bevæger sig under fødesøgningen ret roligt gennem træer og buske, både højt og lavt, og ofte frit fremme. Den bevæger hyppigt vinger og især hale i små spjæt. Som andre Phylloscopus-sangere svirrer den undertiden foran blade og smågrene. Den er dog her tung og klodset i sammenligning med Fuglekonge, Fuglekongesanger og Hvidbrynet Løvsanger.
 
 
Indledning Gransanger Gransanger, tristis Hvidbrynet Løvsanger Hvidbrynet Løvsanger, humei
Fuglekonge Fuglekongesanger Brun Løvsanger Schwarz' Løvsanger Litteratur
 
Fig. 1 Fig. 2 Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5 Fig. 6
Fig. 7 Fig. 8 Fig. 9 Fig. 10