Karmindompap - en fugleart i fremgang
af Klaus Malling Olsen
 

Dragt

 
Karmindompap er en typisk finkefugl, i størrelse mellem Tornirisk og Grønirisk. Gamle hanner er umiskendelige. Hoved og bryst samt overgump er karminrøde (som Kongen af Danmarks bolcher) hos de kraftigst farvede fugle meget karakteristisk. Der er dog nogen variation med hensyn til udbredelse og intensitet. Bug hvidlig med lyserødt anstrøg, vingerne olivenbrune med to smalle, lyse vingebånd. Halen ret dybt kløftet. En gammel han af Karmindompap er blandt de letteste småfugle at bestemme.
Hunner samt førsteårs-hanner mangler rødt i dragten, og bliver derved mere ukarakteristiske. De er lidt spurvelignende, med ret ensfarvet gråbrun eller olivenbrun overside. Undersiden er hvidlig, over brystet med en svag længdestribning, der kan fortsætte ned langs flankerne. Hovedet er ligeledes ret ensfarvet, hvorved øjet står tydeligt frem. De har et kegleformet næb, hvis overkant fortsætter over i en tit ret flad pande. Dette kan give dem et lidt enfoldigt udseende, ikke ulig hovedet hos en Bomlærke. Som hos gamle hanner ses to lyse vingebånd, der dog kan variere noget. Svagest er de hos gamle fugle om sommeren og efteråret, hvor de er slidte.
Førsteårs-hannerne synger lige så intensivt som de ældre hanner. Rødt i dragten anlægges først i fuglens anden vinter, og andetårs-hanner (3. kalenderår) er identiske med gamle hanner. Dog kan der stadig forekomme enkelte brunlige partier i det røde.
 
 
Indledning Sang Dragt Afslutning
 
Foto 1 Foto 2 Foto 3