Superhits i Sønderjylland
af Bjarne Nielsen
 
1998 startede med en ad. han af Amerikansk Krikand, Anas carolinensis, der blev observeret af Michael Mosebo og Søren Gjaldbæk i Margrethe Kog d. 19.02.1998. Arten var på dette tidspunkt endnu ingen art men en race med navnet Anas crecca carolinensis. Først i 2000 blev den ’forfremmet’ og fik artsstatus. Ét individ af en anden race blev set d. 11.-12.05.1998 og derefter igen d. 15.05.1998 ved Nørre Tvismark Sø på Rømø. Martin Iversen og Klaus B. Friis så på disse datoer en ad. han af Sorthovedet Gul Vipstjert, Motacilla flava feldegg. Det sidste hit dette år var endnu en nordamerikaner, Prærieløber, Tryngites subruficollis. En ad. fugl blev set af Ole Gylling Jørgensen og Henrik Læssøe d. 04.08.1998 i Margrethe Kog.
De tre hits, der viste sig i 1999, var også alle nordamerikanere. Først en Amerikansk Tundrahjejle, Pluvialis dominica. En ad. han i sommerdragt opholdt sig på Rømø Sønderland i perioden d.15.-22.05.1999 og blev observeret af Erik Enevoldsen og Nikolas K. Haass. Dernæst en 'langtidsholdbar' Ringnæbbet Måge, Larus delawarensis, der kunne ses i Margrethe Kog i perioden d. 15.05.-14.06.1999. Denne ad. var første danske fund og blev set og beskrevet af Troels Eske Ortvad og Sebastian Klein. Og endelig blev en Gulbenet Klire, Tringa flavipes, set af Morten Bentzon Hansen i klitsøerne ved Lakolk d. 28.05.1999.
De to foreløbigt sidste superhits i Sønderjylland udgøres af en Sumpvibe, Vanellus leucurus, der fløj over Lakolk Klitsøer d. 29.04.2000. Observatører var Lars Christiansen, Henrik Højholm og Kenneth Jørgensen, der så fuglen, som måske var den samme, der senere blev set på Agger Tange, og derefter var stationær i Vejlerne. Det allersidste hit var en Ørkenpræstekrave, Charadrius leschenaultii, som Klaus B. Friis opdagede i Margrethe Kog d. 25.07.2000. Det var Danmarks andet fund af arten, der også er godkendt for den efterfølgende dag, hvor den desværre trak bort fra området.
 
Nogle vil nok sige ’Jamen, jeg ved, at denne art er set flere gange’ eller ’At den har jeg da også set’. Det er højst sandsynligt rigtigt, for stadigvæk er det langt fra alle obs af sjældne fugle, der bliver indsendt til SU, ligesom det også indimellem sker, at indsendte obs ikke kan godkendes af udvalget og derfor ikke figurerer i denne oversigt. Eksempelvis er der flere obs af Kongeederfugl gennem årene, men kun den ene er indsendt og godkendt ! Der kan også være arter, der kun er set én gang i de 25 år, men som ikke skal beskrives overfor og godkendes af SU. De vil heller ikke være med i oversigten.
 
Litteratur:    Rapporter fra SU i DOFT 1977–2000 samt pers.medd. fra SU (ved Knud Pedersen).
 
< Side 1 < Side 2 Side 3